I min introduktion til gruppen ”Fit over 60`” skrev jeg, at denne blog bygger på mine 6 livssøljer: 

  • Fysisk aktivitet
  • Kost
  • Helbred
  • Mental sundhed
  • Libido 
  • Kroppens ældning

Disse er de vigtigste, der kommer til at følge os til den dag, vi ikke længere er her. DU kan kun gøre dit bedste, så håndpluk de ting, der er brugbare for dig!!

Men hvorfor ikke tage hul på dem i den rækkefølge, jeg skitserede? 

Der bliver en hel del blogs i hver af disse livssøjler, da noget fylder rigtig meget for nogle, andet for mange eller måske noget kun for enkelte. Jeg tager chancen.

”Get a life” har jeg ofte måtte lægge øre til i min 40-årige karriere! Men det er lige nøjagtig, derfor jeg prædiker at passe godt på DIG. Mine forældres generation havde ikke de samme muligheder, som vi har haft – vi blev oplyste, tog det til os, og de sidste 40 års viden på området er kun blevet endnu bedre.

Mit liv blev bygget op omkring kroppen, og jeg har valgt det, som andre vælger at blive læge eller professionel fodboldspiller. Jeg har allerede levet et fantastisk aktivt liv, hvor jeg har formidlet velvære i den helt store stil. Nu som 60. årig ser jeg frem til fortsat at kunne formidle muligheden for at ældes med ynde, styrke, bevægelighed, være rask, holde balancen i orden, være hurtig på aftrækkeren og selvfølgelig føle sig så godt ud som muligt.

I starten af 90èrne havde jeg fornøjelsen af at undervise en smuk, stærk og meget energisk kvinde. Hun hed Jytte,og da jeg mødte hende første gang i Sweat Shop var hun rundet de 50 år. Jeg beundrede hende dengang for hendes krop, energi, styrke og den måde, hun passede på sig selv. Hun blev min rollemodel i 90`erne, og da jeg så hende 10 år efter, var hun stadig i fantastisk form nu i 60`erne.

Nu skal det siges, at Jytte ikke var kommet sovende til sin krop og sit helbred. Selvom hun først startede seriøst med at dyrke fysisk aktivitet forbi den første ungdom, trænede hun hver dag, og hun trænede seriøst. Hun gav de unge piger baghjul på spinningcyklerne, og høstede en utrolig respekt blandt de andre medlemmer. Hun fascinerede unge som ældre med sin energi, krop og udholdenhed.  

Jeg må indrømme at fysisk aktivitet er min vigtigste livssøjle, min absolutte kæphest – og grundpillen i hele det fundamentet, jeg tror på ikke overhoved at forglemme de øvrige. Uden fysisk aktivitet vil din krop ældes tidligt, dine knogler bliver skøre og risikoen for brud øges. Du vil føle dig stiv, når du står ud af sengen om morgenen, eller når du skal ud og ind af bilen, og ømhed i hofter, knæ og skuldre bliver en dagligdags ting. Nyere undersøgelser viser at størstedelen af disse skader og smerter er et resultat af inaktivitet – og ikke altid alder! Fysisk aktivitet er også det bedste våben imod de ekstra kilo, som kommer til at snige sig på sidebenene i takt med, at vi bliver ældre, det kommer jeg tilbage til. 

Jo ældre vi bliver desto vigtigere bliver styrketræningen i alle dets udformninger. Ikke at forglemme konditionstræning, balanceøvelser og bodymind øvelser vil du kunne opbygge/vedligeholde muskulaturen, forbrænde det overflødige fedt, få lidt fut i dit stofskifte, holde balance i kroppen, få den holdning tilbage, du have i din ungdom, og lære hvor stor betydning vejrtræknings øvelser har for din trivsel.

JA behøver jeg at fortsætte, eller overvejer du allerede nu at tage budskabet til dig?

Hvis dit ønske eller mål er at tage teten i den anden hånd og give dig selv et ”spark”, så skal beslutningen/følelsen være at sætte alt op i 5. gear. Fysisk aktivitet kickstarter din livskvalitet, og jeg vil tage hul på denne livssøjle med masser af ideer, input, videoer og selvfølgelig øvelser til netop dine problemstillinger. Du starter på dit eget niveau, men du er nødt til at lave en plan. En plan for den næste måned, hvor du helliger dig fysisk aktivitet min. 5 timer ugentlig. Om det er en gåtur kl. 05.30, styrketræning kl. 10.00 eller en spinningtime kl. 20.00, så tæller det i regnskabet – det er MIN opgave til dig, indtil vi ses igen i næste uge.

Du starter på dit eget niveau, har du brug for hjælp, så er der rigtig mange derude, der kan støtte dig. Dit lokale træningscenter, idrætsforening, en personlig træner (med knowhow og empati), en fysioterapeut til genoptræning eller mine blogs hver uge. 

Lyt til de fagfolk, der har specialiseret sig i din aldersgruppe, spørg de fagdygtige personer, du møder på din vej, de fleste øser gerne ud af deres viden. Noget koster – andet fås helt gratis. 

(Fortsættelse følger i næste uge)

Jeg ønsker jer alle en god påske.

Yours BB

Categories:

Tags:

Comments are closed