Jeg møder og taler med så mange ”især” kvinder, som i eller efter overgangsalderen har soveproblemer. Søvn er ikke en luksus, og det er ikke spild af tid. Søvn er en essentiel ingrediens i en sund livsstil, og vi kan ikke fungere uden at sove. 

Hvis du stiller dig selv et af nedenstående spørgsmål – har du så?

Sovet tilstrækkeligt i løbet af den sidste uge? Svært ved at falde i søvn, eller vågner du med tankemylder efter et par timers søvn? Får du nok dyb søvn og REM søvn? Er din krop i alarmberedskab, når du lægger dig til at sove eller når du vågner om natten? Kan du huske, hvornår du sidst er vågnet frisk og veludhvilet? Er det først du tænker på efter en dårlig nats søvn – jeg må have noget kaffe eller anden koffein? 

Hvis svaret på bare et af disse spørgsmål er nej, er du ikke den eneste, der er så en smule i panik. To tredjedel af alle over 50 år i verdens industrialiserede lande får ikke de 8 timers anbefalet søvn om natten. 

Jeg går ikke ud fra, at dette kommer bag på dig, men du vil muligvis blive overrasket over, hvilke konsekvenser, det kan have, når du ikke får søvn nok. Ligger du ligesom jeg på mindre end 6 til 7 timers søvn hver nat, er det nedbrydende for dit immunforsvar, hvilket mere end fordobler din risiko for kræft. For lidt søvn er også en af de væsentlige livsstilsfaktorer, der kan være afgørende for, om du udvikler Alzheimers eller ej. Utilstrækkelig søvn og selv om der er tale om mindre søvn i bare en uge, vil det påvirke dit blodsukker, og ubalancen kan blive så ekstrem, at du udvikler en diagnose som diabetikere. 

Mangel på søvn øger altså forekomsten af mange sygdomme fra en almindelig forkølelse til forhøjet blodtryk og hukommelsessvigt. Det forstyrrer kroppens stofskifte på samme måde som ældning. Søvnbesvær er et problem, som mange oplever på et eller andet tidspunkt i livet. Typisk er det et forbigående fænomen, som opstår i relation som stress, det at blive ældre, bekymringer, sorg eller en positiv eller negativ begivenhed. Søvnbesvær ses hos ca. 25 % af personer over 60 år. Flere undersøgelser tyder på, at søvnbesvær ikke er en del af den normale aldringsproces. For personer over 60 år heriblandt kvinder, singler, personer med kendt depression og personer med et handikap, udvikler hyppigere søvnbesvær. 

Det er dyster udsigter, og jeg har selv siden start 40èrne haft søvnproblemer on and off, for mig er det stress som er en ”dræber” – og jeg arbejder stadig med det.

Søvnbesvær kan skyldes:

  • Stimulanser (kaffe, te, cola mv.)  
  • Lys, støj, sult eller overmæthed. 
  • SO ME (telefoner/tablets) eller TV – blåt lys i sengen inden sovetid
  • Vane skabt søvnbesvær 
  • Dårlige søvnvaner måske genrelateret
  • Psykologiske eller psykiatriske tilstande – Stress, angst og depression
  • Medicin- og alkoholindtagelse. 
  • Medicinske sygdomme, herunder smerter og kroniske sygdomme. 
  • Døgnrytmeforstyrrelser – Skifteholdsarbejde og jetlag efter lange flyrejser. 

Mine 9 gode sove bud

  1. Hold dig fra koffein. Drik ikke kaffe, te eller cola op til 4 timer før din sengetid. Det gælder også chokolade. Koffein virker opkvikkende og stimulerende, så ønsker du dig en god nats søvn, så glem alle stimulanserne. 
  2. Gå ikke sulten eller overmæt i seng. Sult eller overmæthed virker stimulerende og kan forhindre søvnen. 
  3. Brug ikke alkohol som sovemiddel. På et par glas rødvin eller en cocktail falder du ofte hurtigere i søvn, men så længe der er alkohol i kroppen undertrykkes det normale søvnmønster, og søvnen er mere overfladisk med flere opvågninger. Herved forringes søvnkvaliteten, hvilket medfører træthed dagen efter. 
  4. Løs ikke dagens problemer om natten. Undgå hjernearbejde og større fysisk aktivitet inden sengetid. Slap af med en bog eller meditation.
  5. Lig ikke med telefonen/tablet tændt, når du går i seng, så det sidste du ser er masser af informationer og blåt lys. Det hæmmer din ro til at falde i søvn.
  6. Gå først i seng, når du er søvnig. Det skal være en slags refleks, at du falder i søvn, når du ligger i din seng. Det er ikke under dynerne, du skal grine af en film i TV eller checke dine kontoudtog. Stå op, hvis du ikke kan falde i søvn. Angsten for ikke at kunne falde i søvn, kan være nok til at holde dig vågen. Sengen kan på denne måde hindre søvnen, og derfor er det bedre at stå op, når du ikke kan sove. 
  7. Tag et varmt bad eller prøv aromaterapi. Et dejlig varmt bad kan få dig til at slappe af. Det blødgører spændinger og de trætte muskler afslappes. En anden vidunderlig ting er aromaterapi – dråber fra essentielle olier eller creme f.eks. lavendel er fundet som et effektivt middel mod søvnløshed.
  8. Hav det køligt og mørkt i soveværelset
  9. Bliv ikke bekymret hvis du vågner i løbet af natten, det er ikke en katastrofe

 Hvis du oplever kronisk søvnbesvær, så fej det ikke ind under gulvtæppet. Tag kontakt til din læge. Det kan skyldes overgangsalder, depression, sorg, frustrationer eller andre problemer, hvor medicinsk hjælp er nødvendigt. 

Derudover vil jeg anbefale åndedrætsøvelser, meditation og sex som en fantastisk agt til at falde i søvn naturligt.

Yours BB

Categories:

Tags:

Comments are closed