Stofskiftet er højest sandsynlig kroppens vigtigste funktion, da det styrer alt fra vejrtrækning og muskelarbejde til hjerneaktivitet og forplantning. Det er vores stofskiftet, som sørger for, at alt hvad vi indtager, bliver omsat til energi i cellerne. Derfor er det så vigtigt, at vores stofskifte fungerer normalt, og det gør det ikke hos alle, især ikke efter de +50. år. 

I nogle tilfælde går kroppen til angreb på sine egne væv – de såkaldte autoimmune reaktioner – og et af eksemplerne på dette, er Hashimotos Thyroiditis, som er den mest udbredte autoimmune lidelse, og denne rammer ofte kvinder. 

Undersøgelse for lavt/højt stofskifte ligger under læger, og du bør henvende dig til en endokrinolog, som har speciale i netop dette. Men jeg ved, hvor svært det er at blive henvist til en endokrinolog, så måske skulle du læse lidt videre og forstå, hvilke vigtige studier, der prøver at åbne vores øjne.

Den gode nyhed er, at flere og flere studier peger på at bl.a. stoffet selen, en større indtagelse af D vitamin, B6 & B12, Zink, men også jod kan være en mulig løsning på for lavt stofskifte, hvis dette er dit problem.

D-vitamin er involveret i reguleringen af immunsystemet og har også vist sig at påvirke skjoldbruskkirtlens funktion. D-vitamin kan fås igennem kosten bl.a. fede fisk og mejeriprodukter, men som det vigtigste kan sollys stimulere kroppens egen produktion af D-vitamin i huden. 

Zink er nødvendigt for cellereceptorerne og immunforsvaret, Det er nemlig sådan, at f.eks. selen er med til at vedligeholde normal stofskiftefunktion, og det viser sig, at mange med stofskiftelidelser har lavt selenindhold i blodet. 

Men hvad gør Selen? Undersøgelser fra et polsk-tysk studie viser, at et selentilskud på 100 mikrogram om dagen i seks måneder, giver god mening i forhold til kroppens behov for dette livsvigtige stof. De officielle anbefalinger ligger på 50-70 mikrogram, men adskillige undersøgelser har vist, at man skal over 100 mikrogram for at opnå fuld mætning af de selenafhængige proteiner (selenoproteinerne), der blandt andet regulerer stofskiftet. 

Så er der vitaminerne B6 & B12. Det vandopløselige B 6 er involveret i et hav af processer i kroppen, som har direkte og indirekte påvirkning på stofskiftet, herunder hæmoglobinproduktion, aminosyredannelse og metabolisme, glukosemetabolisme, neurotransmitter- og hormonregulering. De bedste kilder til B6 er kød, fisk, kylling, kartofler, bananer, nødder og befrugter.

Også B12 vitaminet spiller en vigtig rolle i flere aspekter af kroppens stofskifte, herunder energiomsætning, metabolisme af kulhydrat, hæmoglobin produktion, DNA-syntese og celledeling og nervesystemet funktion. Kilder til B12 fra kosten fås primært fra animalske kilder som kød, fisk, mejeriprodukter og æg.

Så er der jod, som indgår som en vigtig del af vores stofskiftehormoner, men jod fra andre kilder påvirker også stofskiftet. Jod indgår i skjoldbruskkirtlens hormoner T3 og T4, der regulerer kroppens stofskifte. Størstedelen af vores daglige jod får vi fra mejeriprodukter, fisk, skaldyr, tang, æg og jodberiget bordsalt. Men der er absolut ingen grund til at gå i stress mood. 

Hvis du mangler jod i længere tid kan det føre til sygdommen struma, men diagnose hører stadig under læge, så jeg anbefaler IKKE, at du prøver dig frem…… 

Kilde: sundforskning.

Er du usikker på dit stofskifte, så bliv tjekket, det er utrolig simpelt – blodprøver kan give dig en indikation og din læge, kan føre dig resten af vejen.

Yours

BB

Categories:

Tags:

Comments are closed