– eller hvorfor du ikke skal forfalde som et glemt æble i vindueskarmen.
Lad os bare se det i øjnene: Aldring sker. Du kan ikke swipe dig væk fra det. Men! Det betyder ikke, at vi skal give op og leve af kager og selvmedlidenhed. Nej, alder gør dig ikke slap – det gør dårlig kost og sofaen, du har svært ved at komme op af.
Hvis du drømmer om en stærk og sund krop både i 50`erne, 60`erne og fremad – og lad os være ærlige, hvem gør ikke det? Så handler det om at give dine muskler det, de skriger efter:
NEMLIG protein – Og nej, det er ikke kun noget for bodybuildere i tanktops.
Hvor meget skal der egentlig til?
Er du fysisk aktiv (3-4 træninger ugentlig a`1 time– og gåturen til kaffemaskinen tæller ikke helt), så sigt efter 30-40 gram protein pr. måltid – morgenmad, frokost og aftensmad. Det lyder måske af meget, men dine muskler sender dig en kærlig hilsen i taknemmelighed.
Hvor meget du præcist har brug for afhænger dog af køn, alder, vægt og aktivitetsniveau. En god tommelfingerregel er 1,4-2,0 gram protein per kg kropsvægt dagligt, hvis du træner hårdt. (Kilde: International Society of Sports Nutrition)

Tænd motoren – med protein
Du kan tænke på protein som tændrøret i din muskelmotor. Hvis du ikke får nok, starter motoren ikke rigtigt – og det betyder, at dine muskler ikke får den nødvendige stimulus til at vedligeholde eller vokse.
Et tip: Prøv at logge dit proteinindtag ind i 14 dage – der er mange gratis apps . Det virker måske lidt nørdet, men det giver dig superkræfter i køkkenet. Du lærer lynhurtigt, hvilke fødevarer der faktisk er dine muskelvenner, og hvem der bare lader som.
Men vent – hvad er de dér aminosyrer egentlig?
Godt spørgsmål, protein-padder! Aminosyrer er nemlig de små byggesten, som dine proteiner er lavet af. Forestil dig dem som legoklodser, der kan sættes sammen på utallige måder for at bygge alt fra muskelvæv til enzymer.
Der findes rigtig mange aminosyre, men vi kigger primært på de 20 vigtigste aminosyrer, og de kan deles op i:
- Essentielle (8 stk.) – dem skal du spise dig til, for kroppen kan ikke selv lave dem.
- Ikke-essentielle (12 stk.) – dem kan kroppen heldigvis selv producere.
Hvor finder du dem?

Du får aminosyre ved at spise proteinrige fødevarer. De bedste kilder er animalske produkter som:
- Kylling, kalkun, oksekød, kalvekød, svinekød, øvrigt kød, samt fisk, æg og mejeriprodukter
Men frygt ej, planteelskere – du finder også gode mængder i:
- Sojabønner, linser, quinoa, mandler og (tro det eller ej) broccoli
Er du vegetar eller veganer, så kræver det lidt ekstra opmærksomhed. Plantebaserede proteinkilder mangler ofte én eller flere essentielle aminosyrer. Men kombinerer du forskellige kilder – kan du dække hele paletten. Er du usikker på dit kostindtag, så tag fat i en kostvejleder, ernærings ekspert eller en personlig træner med ernæringsbaggrund.
Opsummering med lidt kærlighed til kroppen
Vil du ældes som en legende og ikke som en slap plastikpose i vinden? Så:
Spis protein ved hvert måltid
Sigt efter de 30-40 gram, hvis du er aktiv
Få aminosyrer – både de essentielle og de øvrige
Hold øje med protein valget i din kost, især hvis du spiser plantebaseret
Din krop vil takke dig med styrke, energi og måske lidt ekstra livsgnist i spejlet.
Yours
BB
Comments are closed