Du er i dårligt humør, du står op hver morgen nedtrykt, og dagen er total op af bakke. Du forstår simpelthen ikke, hvad der er sket. Du kan ikke falde i søvn, når du går i seng, eller også vågner du midt om natten, svedig og ligger vågen i timevis med tankemylder. Din arbejdsdag er stresset, og når kalenderen viser mandag, kravler du på alle 4.

Sex med din partner er det sidste, du tænker på, hvorimod chokolade, chips og et glas vin eller to hver aften modtages med åbne arme. 

Du har taget på i vægt især omkring maven – så unfair da du gør alt, hvad du kan for at holde dig i den bedste form. Din menstruation har ikke været eksisterende de sidste par år, men dette kommer ikke bag på dig, du er jo gået i overgangsalderen.

Du har læst om alle symptomerne, og er ligesom ved at forlige dig med det – eller? Hvad gør du ved det? Og hvor skal du starte?

Og nej du er ikke binde gal – det er helt normalt.

Du har ”en” mulighed for at komme rigtig godt igennem det – og JA kan godt være du skal læse sætningen en gang til!!

Hvis du forstår, hvad der er sket, og hvordan du gør noget ved det – og her mener jeg, at du tager action på dine manglende produktion af hormoner.

Når din hormonproduktion lukker ned eller stopper, kan du sagtens føle, at du er ved at blive skør, du ved ikke, hvem du er, og det gør dine nærmeste heller ikke. 

Men hvad er hormoner egentlig og har vi dem alle sammen, og hvorfor har vi brug for dem? 

Det er ofte spørgsmålet, jeg bliver stillet igen og igen, og det kom i 2009 også som en overraskelse for mig. Min interesse blev skabt på en Anti-Aging konference i Miami, hvor jeg blev inspireret af en 2 dages workshop. Jeg måtte tage en dyb indånding i en alder af 46, for jeg havde kun 4-5 år til at forberede mig til en overgangsalder. 

Vi kender til mere end 100 forskellige hormoner. Vi kender deres kemiske struktur og hvilke celler, der producerer hormonerne, samt de cellulære syntese- og frisætningsmekanismer

Produktionen af hormoner er så afgørende for den effektive funktion i den menneskelige krop, og i overgangsalderen er det slut på nogle af de vigtigste hormoner som kvinde.

Hormoner, der er ansvarlige for vores livskvalitet, styrke, kredsløb, skelet, hjerne og så mange flere bliver udtømt – so what to do, for det er et ukendt terræn for de fleste, når det rammer. 

Vi har selvfølgelig en pre-overgangsalderen, men de fleste af os inkl. undertegnede tog, som en midlertidig fase. Jeg havde de første natlige hedeture, da jeg var 47 år gammel, og der vidste jeg, at det orkede jeg ganske enkelt ikke.

Mange bliver af deres læge mødt af, at det er helt normalt, og hvis du vælger at tage hormoner, skal du være opmærksom på, at kræftrisikoen er stor. Men hvilke hormoner er egentlig væsentlige?

Kønshormonerne østrogen, progesteron og testosteron, som gør os til enten kvinde eller mand – dem kender du, men hver kvinde og mand har forskellige mangler i overgangsalderen. Der er ikke en pille eller en creme, som passer til alle, din hormonelle krav er meget individuelle, og de skal kortlægges.

Men tør du overhoved spørge ind til dette, og er der en løsning for dig? Jeg kommer til at skrive så meget omkring alle hormoner de næste uger, dette er kun indledningen…..

Jeg tog en stor beslutning i 2010, jeg søgte den anerkendte hormonlæge Hertoghe`s praksis i Belgien, og checkede ind hos en af hans læger Dr. Benoit Poulet – egentlig mest af interesse for at forstå, hvad mulighederne var. Det blev den største øjenåbner for mig og mit liv igennem 50èrne.

Jeg er nu 60. år gammel, og jeg har stadig en konsultation 1 gang årligt, får lavet årlige blodprøver, test, møder til konsultation og får efterfølgende recepter på de hormoner, jeg er i underskud af. Jeg har været tæt på flyvende igennem mine 50`er, og jeg fungerer næsten lige så godt, som da jeg var 50 år gammel. Tager jeg en chance – måske? Men jeg vil hellere leve optimalt, nogenlunde tænkende, stærk, og seksuel aktiv uden skavanker og blive jeg kun 15-20 år ældre, så er jeg 100 % tilfreds med den beslutning, jeg har taget i mit liv.

Yours

Bettina

Categories:

Tags:

Comments are closed