På vej mod de 61 år – og stærkere end for 20 år siden

Kunne du tænke dig at bo i en 40-årig krop, når du er + 55?

Kan jeg fornemme et lille nik eller et kraftigt et? Fra vi er i slutningen af 20`erne bliver vores krop svagere, men hvis vi styrketræner, kan vi udsætte kroppens ældning og som 60-årige være lige så stærke, som vores børn i 30`erne. Og det skriver jeg kun, fordi jeg pt. har tæt på samme styrke, som da jeg var i 30`erne.

Når det gælder kroppens ældning, er manglen på muskelmasse en af de vigtigste grunde til, at mange af os begynder at føle os ældre. Forskning viser, at vi topper kurven, når vi er imellem 25-30 år. Derefter mister vi ca. 150-200 gram muskelmasse om året, hvilket svarer til ca. 1 kg. pr. 6-7 år. De fleste af os vil inden vores 70. års fødselsdag have mistet over halvdelen af vores muskelmasse, dette er triste tal, som gør livet besværligt og hæmmende. 

Dette udbredte muskelsvind er dog ikke en naturlov. Det skyldes for de fleste af os, at vi lever et alt for mageligt liv uden de store fysiske bevægelser. Resultatet er at vores krop begynder at fungere dårligere, hverdagen bliver mere besværlig, vi har ondt alle steder, stofskiftet falder med vægtøgning til følge, og vores holdning bliver krum og sammenfalden. De muskler som er tilbage får ingen udfordringer, og det betyder også, at vi pludselig får problemer med balancen. Værst ser det ud for utrænede kvinder, som fra naturens side har ca. 40 % færre muskler på overkroppen og ca. 20 % færre muskler på underkroppen. Kvinder har mindre testosteron (det hormon som er muskelopbyggende) i kroppen end mænd, og det er grunden til uligevægten, især da produktionen nærmer sig 0, når vi kommer i 50`erne.

En god og stærk muskulatur hos kvinder såvel som mænd vil få begge køn til at se og føle sig bedre. Muskelmasse er aktivt væv, og det er kroppens primære fedtforbrænder, så hold endelig ikke igen. Det primære budskab er dog ikke, at muskler er pæne at se på end fedt. 

Det vigtigste ved at bevare eller endda forøge muskelmassen, er at vi forbedrer vores evne til at fungere optimalt i hverdagen. Jeg har ikke de bedste knæ – mangler korsbånd og er blevet opereret for begge menisker, men jeg har en stærk overkrop, og har genoptrænet mine knæ til at bære mig nogenlunde rundt, ikke at jeg hopper rundt som en kanin eller danser 3 timer i streg, den tid er ovre for mine knæ, men jeg kan uden problemer løfte 30 kg over hovedet. Hvad vil jeg med denne udmelding – GIV ALDRIG OP!!

I 30`erne og 40`erne tager vi vores krop for givet. Vi klarer os fint, og overvejer ikke engang, at vi om et par årtier kan blive svage, syge eller være afhængig af hjælp fra andre. 

Det sidste er nok det, som står værst for mig. Jeg VIL ikke slutte, som jeg startede – total afhængig af andre, og så længe jeg med fysisk aktivitet kan gøre noget ved, kæmper jeg til sidste blodsdråbe.

Hvis du ligesom jeg vil bevare muskelmassen, skal der styrketræning til. Det bremser i den grad forfald, og den giver muligheden for at genvinde meget af den styrke, der evt. er gået tabt. Du skal simpelthen til at give din dovne krop en gang tæv! 

Hvis du er usikker på, hvad du skal gøre for at øge din muskelmasse, så tag fat i din fysioterapeut, en instruktør eller personlig træner, som kan tilrettelægge et program specielt til dine udfordringer. Du kan sagtens træne hjemme, dog kræver dette lidt udstyr som elastikker, bolde og en måtte, men det at gå i træningscenter eller i en forening på hold, giver dig en tryghed i at udføre og genopbygge på den rigtige måde.

Husk at stille spørgsmål, og meget gerne til mig – hvis du på nogen måde er usikker. I næste uge kommer jeg med ideer til hjemmetræning.

God 4. december.

Yours 

BB

Categories:

Tags:

Comments are closed