Jeg har delt mine opskrifter op, så du kan finde de salater, supper, brød uden mel & æg, juicer og smoothies, som vi bl.a. bruger på vores forskellige Retreat. Håber de kan komme dig til gode.

SALATER:

FENNIKESALAT MED APPELSIN OG OLIVEN

Indgredienser: 
2 fennikel,
2 store appelsiner,
15 oliven,
1 friskhakken rødløg,
olivenolie,
salt og peber

Tilberedning: 
Skær fennikel i tynde skiver – gem de øverste grønne blade til at pynte salaten med.
Skær appelsinerne ud i filetter – undgå at få den hvide bitre skal med.
 Anret fennikel, appelsin, fint hakkede løg og oliven og drys en god olivenolien over salaten.
Drys salt og peber over og server.

RØDBEDE-/ÆBLESALAT MED RESTEDE GRÆSKARKERNER 


Lækker salat – der mætter godt og har masser af friskhed.

Indgredienser:

1 kg rødbeder,
4 røde æbler,
1 bundt bredbladet persille,
1 citron,
50 gram saltristede græskarkerner, salt og peber.

Tilberedning:

Kog rødbederne i cirka 45 minutter i vand med lidt salt til de er møre og skrællen let kan smuttes af. 

Skær rødbederne og æblerne i små stykker alt lyst.

Skær persillen fint og bland det sammen med æblerne, rødbederne og græskarkernerne.

Smag til med citron, salt og peber efter behag.

RØDKÅLS SALAT

Ingredienser 2. personer: 1 rødløg,1 citron, 2 æbler,2 appelsiner,lidt salt, 1 spsk. Olivenolie, ¼ rødkål, 40 gram valnøddekerner, 50 gram soltørrede tranebær

Tilberedning: Rist valnødderne på en pande og lad dem afkøle. Snit rødkålen meget fint, gerne på et snittejern. Massér kålen med olivenolie og et let drys salt.

Filetér appelsinerne: skær bund og top af, gem disse, saften fra enderne skal bruges til sidst. Stil appelsinerne op og skær skrællen af oppefra og ned, til og med det hvide. Tag frugten i den ene hånd og skær nu med den anden hver filet, mellem membranerne, frie. Gør det over en skål, for at opsamle saften. Vrid membranerne, når fileterne er skåret fri. Skær æblerne i meget fine både/skiver. Pil og snit løget lige så fint som kålen. Vend kålen med løg og anret den med appelsinfileteer, æbler og tranebær. Dryp salaten med appelsinsaft og top med valnødder.

SALAT MED MANGO, AVOCADO OG VALNØDDER

Ingredienser 1person: 30 g valnødder,1 mango, 2 avocado, citron, 2 hjertesalater,1 bundt persille

Tilberedning: Rist nødderne på en tør pande og lad dem afkøle. Skær kinderne af mango og skær frugten ud i fine fileter, også der måtte sidde omkring stenen. Del avocado, fjern sten og skal. Skær kødet i fine skiver. Dryp straks med citron. Skyl og slyng salaterne tørre. Skyl, tør og nip persille. Anret salaterne med mango, avocado, valnødder og persille og dryp med citron.

SUPPER:

BLOMKÅLSSUPPE MED CHILI


Ingredienser:

 Til 2 personer – 400-500 g blomkål (et lille blomkålshoved)
1 skalotteløg,
2 fed hvidløg,
1/2 rød chili uden kerner,
1 tsk. grøntsagsbouillon,
1/2 l vand

Fremgangsmåde:
Skalotteløg og hvidløg hakkes og svitses i olivenolie i en gryde. Blomkål skæres i buketter, anvend også stilken, der skæres i tern. Chili skæres fint, og alle ingredienser svitses sammen. Tilsæt saften af 1/2 citron samt bouillon og vand, lad det hele koge op i 15 minutter, hvorefter det blendes i en blender.

Ved servering kan suppen pyntes med røde chiliringe på toppen og brøndkarse.

CREMET GRØNTSAGSSUPPE MED URTEOLIE

 Ingredienser: 4 personer – 1 pastinak i terninger , 2 kartofler i terninger, 2 porre i tynde ringe
,1 gulerod i tynde skiver, 
2 spsk. olie,
 1 løg i terninger,
 1-2 fed hvidløg,
 2 tsk. karry
 2 tsk. støt. coriander,
10 sorte eller hvide peberkorn,
ca. 1 l grøntsagsbouillon, lidt salt og evt. citronsaft

Krydderolie: 
2 spsk. olivenolie
2 tsk. grøn pesto eller 1 spsk. finthakkede friske krydderurter

Fremgangsmåde: Når alle ingredienserne er kommet i gryden, skal de egentlig bare stå og simre, indtil de er kogt færdig, derefter blender du din grøntsags suppe og serverer den.

 GRØNKÅLSUPPE

Ingredienser: 1-2 personer – 100 g grønkålsblade uden den grove stilk, ¾ l. grøntsagsfond, 200 g kartofler i meget små tern, 100g skalotteløg i tynde strimler, 4 fed hvidløg i tynde strimler, 1 spsk olivenolie

Fremgangsmåde: Hak grønkålen meget fint, – det gør du lettest i en foodprocessor. Bring bouillon i kog, og kog kartoflerne 6-8 min. i suppen. Tilsæt grønkålen og lad den koge i suppen i 4-5 min. uden låg. Smag til med salt og peber. Steg skalotteløg og hvidløg i olivenolie på en pande for jævn varme i 6-8 min. eller til løgene er smukt gyldne. Løg og hvidløg vendes I suppen og den er klar til servering.

GULERODSSUPPE MED RØD KARRY

Ingredienser:

 3 personer – 1 kg gulerødder skåret i grove stykker
, 2 dåser kokosmælk,
4 dl vand,
2 store rødløg skåret i både, 1 stk. rød karry paste, 1 grøntsagsfond, 1 tsk. salt og chilli.

Fremgangsmåde:

Svits den røde karry i bunden af gryden sammen med rødløgene.

Tilsæt gulerødder, grønsagsfonden, kokosmælken og vandet.

Lad indholdet koge i 20 minutter, hvorefter det skal blændes med en stavblænder til suppen bliver jævn. Suppen skal koge yderligere 10 minutter, hvorefter den skal smages til med salt og chili.

PROVENCALSK GRØNTSAGSSUPPE

Ingredienser:  3 personer – 4 gulerødder, 2 squash, 2 porrer, 2 persillerod, 2 løg, 150 g grønne bønner, friske eller fra frost, 4 fed hvidløg , salt samt friskkværnet peber 1½ liter grøntsagsbouillon. Til sidst tilsættes 1 dåse økologiske, flåede tomater (4 store kartofler koges med suppen og anvendes til kryddercremen)

Kryddercreme: 4 kogte kartofler 4-6 fed hvidløg Frisk basilikum 1 dl. Olivenolie 1 dåse økologiske, flåede tomater salt samt friskkværnet peber

Fremgangsmåde: Rens grøntsagerne og skær dem i mindre stykker (Kartoflerne koges med hele). Tilsæt alle grøntsagerne i bouillonen og lad dem koge i ca. 30 minutter. Tag kartoflerne op og tilsæt de flåede tomater og smag suppen til med krydderier. Blend de kogte kartofler med de øvrige ingredienser og kryddercremen er klar.

SPINATSUPPE MED KOKOS

Ingredienser:
  3 personer – 1 løg,
2 fed hvidløg,
4 mellemstore kartofler,
500 g. spinat frisk eller frossen
,½ liter grøntsagsboullion,
2½ dl. kokosmælk
 salt og friskkværnet peber
 friskrevet muskatnød efter smag, 
friskrevet ingefær efter smag, jomfrukokosolie

Fremgangsmåde: Skyl spinaten grundigt, skræl og snit løg og kartofler i mindre stykker. Svits løg, dog ikke hvidløg, og kartofler let i kokosolien i ca. 5-6 minutter, tilsæt spinat og læg låg på i yderligere 5-6 minutter. Tilsæt derefter grøntsagsbouillonen og lad suppen simre i 15 minutter under låg. Tilsæt hvidløg, ingefær, muskatnød og salt og peber samt kokosmælk og smag suppen til, hvorefter den blendes. Den er nu klar til servering.

KARTOFFELSUPPE MED INGEFÆR

Ingredienser: løg, hvidløg, søde kartofler, ingefær, lime og grøntsagsboullion

Fremgangsmåde: Løg og hvidløg steges I olie i 5 minutter, tilsæt efter behov, søde kartofler, revet ingefær, boullion – alt efter smag og behag. Blendes til sidst.

 

BRØD

STENALDERBRØD

Ingredienser: 100 g græskarkerner, 100 g solsikkekerner, 100 g mandler, 100 g valnødder, 100 g hørfrø, 100 g sesamfrø, 5 æg, 1 dl olie, 2 tsk. salt

Fremgangsmåde: Bland det hele sammen, kom massen i en smurt form – gerne en silikoneform. Bages 1 time ved 160 grader i en forvarmet ovn.

PALÆO KNÆKBRØD 1 PLADE

Ingredienser: 350  blandede kerner f.eks.: 100 g sesamfrø, 75 g Græskarkerner, 75 g Chiafrø, 50 g Solsikke kerner, 50 g Hørfrø, 1/2 -1 tsk salt (jeg er nok mest bare til 1/2 tsk), 2 store piskede æg (jeg har også bagt med kun æggehvider, det fungerer også fint)

En super nem løsning kan være at købe en pakke færdigblandet Palæo brød blanding, men er der nødder og mandler i ville jeg tage dem fra og hakkede dem så de ikke stikker op i knækbrødet, for så kan man ikke banke det fladt. (til 500 g færdig blanding har jeg brugt  ca.165 g æggehvider (en øko flaske) og 1 tsk salt).

Fremgangsmåde: 

  • Pisk æggene først
  • Hæld salten i og rør (eller bland salten i kernerne)
  • Hæld alle kerner i og rør det rundt med en ske
  • Hæld blandingen ud på en silicone måtte eller et bagepapir
  • Fordel massen og tryk den flad med en paletkniv
  • Sørg for at få frøene fordelt jævnt og samme tykkelse alle steder også kanterne, så det bager jævnt. Man kan lige rette kanten af så lige så muligt til sidst, og skær tilsidst med en pizzakniv, så du efter bagning kan knække stykkerne
  • Bag ved 200°C, hold øje- bag til de er gylden brune
    – selvom jeg bagte nogen i går husker jeg ikke tiden, men mener ca 10 min ? vend evt og bag lidt mere.
  • Køl på en bagerist
  • Bræk det i stykker og gem i en lufttæt dåse

JUICER

  1. ½ agurk, ½ citron uden skal, ½ broccoli, 1 æble, 2 pærer og en stor håndfuld mynte (indeholder:
  2. ½ citron, 200 gram gulerødder, ½ appelsin, 2 æbler
  3. ½ spidskål, ½ citron uden skal, 200 gram bladbeder, 1 agurk, 2 æbler, 2 cm ingefær
  4. 2 cm ananas, 6 cm agurk, 6 cm squash, 1 stilk bladselleri, ½ broccoli stok, 2 cm citron med skræl, 3 gulerødder, 2 cm rødbede
  5. 2 rødbeder, 1 grapefrugt uden skræl, 2 cm ananas
  6. ½ agurk, 150 gram grønkål, 50 gram spinat, 4 æbler, ½ citron med skal
  7. 150 gram gulerødder, ½ spidskål, 1 squash, 2 æbler, ½ citron uden skræl
  8. ½ squash, 1 stilk selleri, ½ broccoli, ½ citron med skræl, 250 gram gulerødder, 200 gram rødbeder – ¼-1/2 ananas
  9. 2 søde kartofler, 5 stilke bladselleri, 1 æble, 1 grape uden skræl
  10. ½ agurk, 75 gram spinat, 75 gram grønkål, ¼ bundt persille, 1 lime uden skræl, 1 æble

Alle juicer er til en person

SMOOTHIES

SMOOTHIE MED JORDBÆR OG BANAN

Ingredienser: til 2 portioner – 200 g jordbær fra dybfrost, usukrede, 1 banan, 1 dl græsk yoghurt 2 %, 1 dl skummetmælk/mandelmælk, 1 tsk. vaniljesukker

SMOOTHIE MED BLÅBÆR

Ingredienser: til 2 portioner – 300 g blåbær, frosne og usukrede, 1½ dl græsk yoghurt 2 %, 1½ dl appelsinjuice

SMOOTHIE MED MANGO

Ingredienser: 200g mangofrugt fra frost,½ banan,2 dl appelsinjuice,1 dl græsk yoghurt 2 %

SMOOTHIE MED ANANAS

Ingredienser: 1 ananas, 1 agurk, 3 spsk. frisk mynte, 2 dl vand, 1 stor håndfuld isterninger