Kan en ubalance i stofskiftet være grunden til overvægt for kvinder og mænd?
Overvægt er en udfordring, som mange står overfor, og i nogle tilfælde kan det skyldes problemer med stofskiftet. Særligt kvinder er udsatte og rammes op til fem gange oftere end mænd af stofskifteproblemer. Det skønnes, at op mod 20 % af befolkningen har ubalance i stofskiftet, hvor for lavt stofskifte er den hyppigst forekommende type.
Du er måske en af dem, som har symptomer på lavt stofskifte, herunder træthed, dårlig mave, tør hud, tørt hår samt et stort behov for søvn. Andre oplever også, at det trods sund kost og motion bliver sværere og sværere at holde vægten, og de ekstra kilo kommer snigende med tiden, især efter man er fyldt 50 år. Årsagerne til stofskifteproblemer kan være mange. Ofte kommer de i forbindelse med kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen, behandling med visse former for medicin samt sygdomme som diabetes og leddegigt. Men også ernæringsmangler spiller ind, og det passer godt med, at frekvensen af stofskifteproblemer øges med alderen, hvor mange har tendens til at spise mindre varieret og ikke holder sig lige så fysisk aktive.
Der kan være mange forskellige årsager til ubalancen, men to af de mest udbredte mangler, når det kommer til mikronæringsstoffer, er mineralerne jod og selen. Jod indgår i dannelsen af stofskiftehormoner og har været tilsat bordsalt siden år 2000. I forbindelse med tilsætning af jod til bordsalt blev der nedsat en forskergruppe på Aalborg Universitet, som løbende følger konsekvenserne af dette. På den positive side har man oplevet en markant reduktion af både for højt og for lavt stofskifte siden berigelsen, men samtidig har man de seneste år desværre også erfaret, at indtaget er faldende i Danmark og derfor stadig er under det ønskede niveau. Jod er et grundstof og et livsvigtigt sporstof for mennesker. I kosten kan vi få jod fra fisk, skaldyr og tang men næsten intet fra Nori-tang, som typisk bruges til sushi. Der er en smule jod i æg, mest i æggeblommen, men kun meget små mængder i andre fødevarer.
Selenmangel har mange konsekvenser, og når det gælder skjoldbruskkirtlen, er den særligt udsat for problemer, hvis blodet, som strømmer gennem skjoldbruskkirtlen, indeholder for mange frie radikaler, der bedst kan elimineres af selentilskud. Selen indgår i opbygningen af nogle særligt stærke antioxidanter kaldet GPX’er, som denne kirtel foran på halsen er meget sårbar overfor. Påvirkninger øges desuden af stress, alkohol, medicin, kviksølv og andre miljøgifte.
Samtidig er selen nødvendig for aktiveringen af skjoldbruskkirtelhormonerne. Skjoldbruskkirtlen producerer primært det inaktive T4-hormon, som via nogle selenholdige enzymer omdannes til det aktive T3-hormon, som kroppen bruger til regulering af stofskiftet. Flere faktorer står bag den udbredte selenmangel, blandt andet vores udpinte landbrugsjord. Men også spisevaner spiller ind, da mange undgår selenholdige fødevarer som fisk, skaldyr, nødder og indmad (f.eks. lever og nyrer).
Hvis du har dysfunktioner i skjoldbruskkirtlen, kan dette føre til for høje eller for lave niveauer af stofskiftehormoner, og det kan have betydelige konsekvenser for en række processer. Det kan føre til problemer med blandt andet det såkaldte basalstofskifte (BMR) – hvilket er den energi, kroppen forbrænder i hvile for at opretholde grundlæggende fysiologiske funktioner som blandt andet vejrtrækning, fordøjelse samt vedligeholdelse af normal kropstemperatur.
Stofskiftehormonerne har ligeledes en betydelig indflydelse på nedbrydning af fedtstoffer i kroppen. Hormonerne øger hastigheden, hvormed fedtsyrer frigives fra fedtvæv og transporteres til celler, hvor de kan bruges som energikilde.
Er du udfordret af for lavt eller for højt stofskifte, og har du mistanke om, at stofskifteproblemer kan være årsagen, så kan du med fordel overveje at tage kontakt til en læge indenfor endokrinologi.
Du ønskes en dejlig sommer…..
Yours
BB
Comments are closed