Du har givet den gas til træning, og det er kun 3 gang, du er i fitnesscenter.
Muskulaturen og leddene omkring ankler, knæ, hofter, skuldre, rygsøjle, nakke, albuer, håndled, fingre, m.m. værker.
Hele kroppen har godt af at blive brugt, men skal også have mulighed for at restituere, så immunforsvar, nervesystem, hormoner og ikke mindst muskelfiber, kan komme sig ovenpå den ”hårde” fysiske træning.
Det kan være muskel- eller ledsmerter, fordi du dyrker den samme motion/sport hver eneste dag, eller det kan opstå, når du kaster dig over nye sportsgrene. Din krop sender dig en kærlig hilsen og fortæller dig, at du er nødt til at holde en lille pause eller bruge længere tid på restitution.
Det kunne også være, at du skulle overveje at sætte tempoet lidt ned i den nye sportsgren, du har kastet dig ud i, ikke alle i en alder af + 55 kan spille 2 timers padle i træk. Men ved at sørge for god restitution og masser af udstrækning, kan du undgå skader, og det betyder nødvendigvis ikke, at du kun skal træne hver anden dag. Variation i din træning er optimal, og en god uge kunne starte med 1000 m i svømmehallen, 2 dage med styrketræning (ikke i træk), en reformer time, yoga eller måske en padle eftermiddag med dine gode venner eller en tur på en spinningcykel i centret.
Variation er the “Key Word”.
Restitution forstås, som perioden mellem to træningspas. Det er i denne genopbygningsperiode, hvor kroppen bliver stærkere, mere udholdende og mere effektiv. Genopbygningsperioden er vigtig for dine resultater og ønsker.
Når du bliver for ivrig i din træning, så risikerer du at føle dig udmattet, ikke se fremgang eller du bliver skadet. Har din dåbsattest nogen betydning for, hvordan din restitution ser ud – egentlig ikke, men det har din fysiske form.
Formålet med restitutionen er at give kroppen hvile, så den kan prioritere genopbygningen. Derfor skal du have tilstrækkelig hvile mellem dine træningspas for at forbedre dig.
I træningen nedbrydes kroppen, men den genopbygger sig selv i restitutionsperioden, så du bliver endnu stærkere over tid. Uanset hvor gammel du er, så gælder det om at finde en balance mellem træning og hvile.
Restitutionstiden skal med andre ord være passende, så du hele tiden kan fortsætte din fremgang og opleve udvikling i din træning og form.
Uanset hvilken alder du har, så har du brug for at gennemgå denne cyklus mellem nedbrydning og opbygning. Spørgsmålet er, om alderen har noget at sige i forhold til, hvor lang restitutionstiden bliver?
Der er lavet et utal af undersøgelser, men jeg kan ikke finde videnskabelige litteratur på, at restitutionstiden er længere, fordi jeg er blevet ældre.
Men en af årsagerne kan så være, at min træningstilstand har ændret sig, og jeg bliver ramt lidt hårdere af træningen, fordi min form er anderledes end da jeg var i 30`erne. Det sidste læner jeg mig op af, så husk at mærke efter, vælge til og fra samt restituerer, når du er fysisk aktiv.
God træning.
Yours
BB
Comments are closed