En aktiv livsstil hele livet er din bedste pensionsopsparing, hvis jeg allerede taber dig her, så fat mod, og gå i gang NU!

Dyrker du regelmæssigt motion, vil du ofte have færre hede stigninger og svedeture. Fordi fysisk aktivitet selv øger kroppens temperatur, træner du kroppen til bedre at skille sig af med varmen. Fysisk aktivitet har også en sund effekt på hormonbalancen, hvilket er med til at dæmpe klimakterielle gener. Flere nye undersøgelser dokumenterer, at dyrker du motion hele livet, vil du få en nemmere overgangsalder. Jo bedre form du er i, og jo stærkere du er, des sundere er du, og det gør overgangsalderen nemmere at komme igennem, og dit liv længere. Dyrk min. 45 minutter aktivitet dagligt, en rask gåtur er bedre end ingenting, men du skal helst op og blive lidt forpustet, så du styrker dit kredsløb og dit hjerte. 

Hold heller ikke igen med styrketræning, det øger muskelstyrken, fleksibiliteten, koordinationen, balanceevnen, og den eksplosive muskelkraft. Hvis du har det svært ved konditionen, så sæt ekstra ind på at styrke dine muskler. Kvinder med stærke muskler kan bevæge sig sikrere, og med balance – og fleksibilitettræning, undgår de fald. Stærke muskler forebygger også livsstilssygdomme som forhøjet kolesterol, osteoporose og type 2-diabetes. Træning af alle disse parametre kan vedligeholdes og forbedres i forbindelse med de fleste typer af fysisk aktivitet. Hvis jeg lyder enormt irriterende, så er jeg nået mit mål, nemlig at få dig til tænke over din aktivitet eller inaktivitet. 

Alt bevægelse tæller med. Selv få minutter kan gøre en forskel. Især for alle, der har et stillesiddende arbejde. Sørg for at gå mindst 5 minutter i timen – og gerne hver halve time. At sidde stille i mange timer af gangen er yderst usundt for din krop og dit kredsløb. 

Lav strækøvelser for din smidighed – dine muskler, sener og ledbånd bliver mindre fleksible i 50`erne, og vores kropsstilling bliver mere fremoverbøjet. Så det er endnu vigtigere end tidligere, at du strækker ud efter at have trænet eller sidder i sofaen om aftenen og lave de strækøvelser, der ligger lige til højrebenet. 

Balance er også et stort MUST! Jo ældre vi bliver, des mindre har vi tendens til at udfordre os, så balancen bliver trænet. Det er desværre også en funktion som automatisk bliver dårligere med alderen, hvis vi ikke holder den ved lige. Boldtræning, træning på Buso, stå på et ben, lav træningsøvelser på et ben, giv den gas på et zumbahold eller start til salsa, kravl, dyrk yoga eller gå turer på bakker/ujævnt terræn.

Du giver for meget gas, hvis du fysisk:

  • Føler dig træt og total udmattet lige bagefter træningen – eller føler dig udmattet, når du vågner dagen efter.
  • Har smerter i dine led og muskler, som ikke bliver bedre (måske nærmere værre) af træningen. 
  • Hurtigt får overbelastningsskader – eller har mere eller mindre kroniske skader.
  • Oplever, at motion er endnu et to do, som stresser eller dræner dig.

Så hvad er overgangsalderen egentlig. Det er årene omkring det tidspunkt, hvor vi kvinder ophører med at have menstruation. Første stadie menopausen begynder typisk i slutningen af 40`erne og symptomerne er begyndendeuregelmæssigheder i cyklus, hedeture, brystsmerter, begyndende tørre slimhinder, humørsvingninger og behåring i ansigtet.

De fleste kvinder ophører med at have menstruation kort efter de er fyldt 50 år, men tidspunktet varierer fra kvinde til kvinde. Overgangsalderen sætter ind på det tidspunkt, hvor vi har opbrugt vores kvote af en million æg, som er ca. det antal, vi fødes med. Æg modning er en forudsætning for at danne kvindelige kønshormoner i æggestokkene. Når der ikke er flere æg, danner vi ikke længere samme mængde af det kvindelige kønshormon (nedsætte til under en 1/10), slimhinden i livmoderen kan ikke vokse, og når denne ikke vokser, kan den ikke frastødes, og vi ophører derfor med at menstruerer. 

Selvom der en række biologiske forhold i forbindelse med overgangsalderen, som er fælles for alle kvinder, er der næppe noget område, hvor oplevelser varierer så meget fra kvinde til kvinde. Jeg har her listet nogle af de symptomer, som du kan opleve, men ikke nødvendigvis behøver at opleve. Du kan få en snert af symptomerne eller du kan blive hårdt ramt. De mest almindelige symptomer er irritabilitet, søvnproblemer, hovedpine, vægtøgning, hedeture, angst, depression, humørsvingninger, osteoporose, ledsmerter, tørre slimhinder i skeden og urininkontinens. Søg for gud skyld læge (den bedste af slagsen) og få den hjælp du har brug for.

Men – er der slet ingen fordele?

Der har været en hang til udelukkende at fokuserer på alle de negative eftervirkninger af overgangsalderen, men det er muligt at opleve et par positive konsekvenser også.

  1. De månedlige blødninger som igennem årtier har generet dig, ophører nu!
  2. Du behøver ikke længere være bekymret for at blive gravid
  3. Humørsvingninger under PMS forsvinder også – men kan erstattes af andre.
  4. Mindre risiko for at danne godartede cyster i æggestokkene.
  5. Har du været generet af sygdommen endometriose (smerter i forbindelse med menstruation), vil du mærke en væsentlig bedring i symptomerne.
  6. Træning øger (stadig) muskelmassen og derigennem dit basale stofskifte – så du kan regulere din vægt med aktivitet.

Hvad har jeg gjort?

Jeg forberedte mig bedst muligt – allerede i slut 40 èrne kontakte jeg en af Europas bedste hormonlæger Hertoghe og hans lægestab i Belgien (Hertoghe.eu). Jeg ønskede at opretholde min hormonproduktion ved hjælp af bioidentiske hormoner igennem overgangsalderen, og jeg har i 11 år rejst til Belgien 1 gang årligt, fået taget et hav af blodprøver og urinprøver hvert år, for igennem årerne at blive dækket ind, med præcis den dosis min krop ikke længere selv producerede. Det er alle slags hormoner fra østrogen, progesteron, testosteron, thyroid, dhea, pregnenolone, hgh m.m. – men i små doser. Derudover vitaminer, mineraler, aminosyre og fiskeolie. Det var MIT valg, og de bedste penge, jeg nogensinde har givet ud. Jeg ved godt at, det ikke er muligt at komme i nærheden af at få tests eller blive medicineret af ret meget at overnævnte i DK, men jeg vil bare gøre opmærksom på, at udenfor Danmarks grænser er der hjælp at hente.

Og min absolutte kæphest – fysisk aktivitet har jeg aldrig sluppet taget i – den dag i dag løfter jeg tæt på min max. vægtbelastning i min overkrop og core, lidt værre står det til med mine ben efter diverse knæoperationer. Min balance skal jeg også arbejde mere på, men jeg gør mit bedste, og det er altid godt at have nye mål. 

Så tag action på alle områder, de fleste af os har 20-30 gode år endnu.

Min veninde Sally Walker, har en super god gruppe omkring hormoner på FB, måske kunne den være noget for dig. Check hende ud på:

https://www.facebook.com/sallywalkeryourhormoneexpert

Yours 

BB

Categories:

Tags:

Comments are closed