Protein er kroppens byggesten, og i vores alder er byggesten mega vigtige. 

Dræner man en slank og veltrænet krop for vand, vil tæt på 50 % af det tilbageværende bestå af protein. Den genetiske struktur i alle kroppens celler består af protein. Dine muskler, din hjerne, din hud, ja selv det hæmoglobin, der transporterer ilt rundt i kroppen, består af protein. Faktisk kontrolleres alle kroppens funktioner, lige fra det mindste blink med øjnene til en stor sportspræstation, af tusindvis af forskellige enzymer – og alle enzymer er proteiner.

Der foregår hele tiden en opbygning og nedbrydning af kroppens proteiner. Kroppen har dagligt behov på ca. 0,80 gram protein pr. kg kropsvægt til opbygning og vedligehold. Det svarer f.eks. til 56 gram protein for en person, som vejer 70 kg.

Proteinbehovet bør være større ved: 

  • Alder 60+
  • Ved hård fysisk træning 
  • Ved alvorlig sygdom

Os over 60 år anbefales at spise mere protein end yngre voksne. Anbefalingen lyder på 1,1 – 1,3 gram per kilo kropsvægt.

Hvis vi spiser mere protein end kroppen skal bruge til opbygning og vedligehold, så vil det overskydende protein bruges som energi.

Det er kun elitesportsudøvere, der kan have behov for proteintilskud. Ved almindelig træning kan proteinbehovet fint dækkes via sund kost, og vi kan vist godt blive enige om, at det er sjovere og lækrere at tygge sine proteiner.  

Vidste du, at mere end 98 % af molekylerne i din krop udskiftes hvert år – muskler, indre organer, tænder og knogler? Og at du indenfor den sidste måned fuldstændig har fornyet din hud og dine cellemembraner samt at du i løbet af de sidste tre måneder har fået en helt ny blodforsyning. Endvidere er samtlige proteinceller i dine muskler blevet udskiftet over de sidste 6 måneder. I modsætning til kulhydrater og fedt har kroppen ikke noget proteinlager at trække på – så kroppen genopbygges udelukkende af det protein du indtager hver dag! 

De bedste proteinkilder finder du i animalske produkter som fisk, fjerkræ, kød, fisk, æg, og mejeriprodukter. Animalske produkter har en proteinkvalitet mellem 90-100 % af den ønskede sammensætning og mængde af de essentielle aminosyrer. De næstbedste kilder finder du i nødder, bønner, linser, kikærter, grøntsager og æggehvider. Visse aminosyrer (proteiner) er essentielle, dvs. de skal tilføres med kosten. Andre kan kroppen selv danneProteiner fra kød indeholder samtlige essentielle aminosyrer, hvor proteiner fra vegetabilske produkter f.eks. nødder også indeholder aminosyrer af god kvalitet, men visse essentielle aminosyrer mangler.  

Protein har den fordel, at de mætter mere og længere, og flere undersøgelser har vist, at indtagelse af protein øger forbrændingen mere end indtagelse af kulhydrat og fedt.  

Spiser du elendige proteiner fra fastfood og lignende, vil resultatet være en elendig krop! Dårlig kvalitet indgår i kroppens struktur. Du kan ikke komme uden om fakta: Du bliver hvad du spiser.

Så hvis du vil forbedre din sundhed, dit helbred eller dine fysiske præstationer, er det tvingende nødvendigt, at du forstår den rolle, proteiner spiller for din krop, samt at du vælger din kost derefter.

Hvad har mest protein pr. 100 g?

  • Revet parmesan: 39 g
  • Græskarkerner:36,3 g
  • Soya bønner: 36 g
  • Fast ost, 20+: 30 g
  • Hampefrø: 30 g
  • Mozarella 30+: 29 g
  • Fast ost, 30+: 29 g
  • Solsikkekerner: 28 g
  • Emmentaler 45+: 28 g
  • Røde linser: 27 g
  • Tun: 27 g
  • Kylling: 26 g
  • Belugalinser: 25,8 g
  • Jordnødder: 25,8 g
  • Peanuts: 25 g
  • Sardiner: 25 g
  • Hørfrø: 25 g
  • Camembert 30+: 25 g
  • Fast ost 45+: 25 g
  • Rejer: 24 g

Er der proteiner i grøntsager – JA, nedenstående er pr. 100 g

  • Broccoli: 5 g.
  • Rosenkål: 5 g.
  • Grønkål: 5 g.
  • Majskolbe: 4 g.
  • Artiskok: 4 g.
  • Blomkål: 3 g.
  • Champignon: 3 g.
  • Spinat: 3 g.

Er der proteiner i nødder – JA endda en hel del – dette er pr. 100 gram

  • Jordnødder: 25,8 g
  • Peanuts: 25 g
  • Pistacienødder: 21 g
  • Mandel:21 g
  • Cashewnødder: 17 g
  • Paranød: 15,0 g
  • Valnødder:14,1 g
  • Pinjekerner: 14,0 g
  • Hasselnødder: 13,2 g
  • Pecannødder: 10 g

Selvom jeg ikke har taget alle fødevarer med, så kan du lynhurtigt se, hvad du bør inkludere i din kost. Nyd din mad.

Du kan google andre gode proteinkilder på www.foedevareguiden.dk

Yours 

BB

Categories:

Tags:

Comments are closed