Hvem er denne blog skrevet til? Den er til dig, som er usikker og efterhånden har været hele junglen igennem. For hvem sulte- og slankekure er et mareridt af kvalme, svimmelhed, depression og uretfærdighed, og for dig, som øger vægten af at kigge på et stykke slik og chokolade. Til dig, som har fået fortalt at 1000 kcal. dagligt er nok, uanset hvilke næringsstoffer kosten indeholder. Til dig, som er deprimeret, ude af balance og ked af det. Til dig der er oppustet, har udslæt på huden eller hormon forstyrrelser, som følge af igangværende overgangsalder eller afsluttet. Til dig som ikke spiser andet end aftensmad eller dig, der taber 5 kg et par gange årligt for at tage det hele på igen. Til dig, som sulter sig selv, hænger med mulen, eller altid går rundt og er sulten eller konstant tænker på mad.
Denne blog og de næste handler ganske enkelt om værdifuld kost for dig og mig i vores 2. og 3. ungdom. I en tid hvor degenerative sygdomme, livsstilssygdomme, fødevareintolerancer og allergier stortrives, er jeg simpelthen nødt til at komme med input på sund og nærende kost.
Kost som kan gøre underværker for din livskvalitet, og som kan påvirke dig positivt helbredsmæssigt de næste mange årtier.
Jeg kommer til at gøre op med hysteriske kurer, ensidig kost, afhængigheder, og at det der virker for din nabo også burde virke for dig. De til tider utopiske råd fra ugeblade og nyhedsmedier, som vi labber i os. Du, som menneske er helt unik, ikke som alle andre, og du har brug for den bedst tænkelig kost og næring, der kan købes for penge.
Jeg er meget ”back to nature”, når emnet falder på kost, og jeg har selv kunne mærke forskel fra afhængighedsdagene i 80`er & 90`erne med alt for meget Jolly Cola. 2-3 l dagligt, ja jeg har også haft en katastrofal last.
I 2017 skruede jeg endegyldigt proppen på colaen, og jeg er stolt, og kan mærke en stor forskel.
Indenfor de sidste 40 år har vores kostvaner ændret sig markant. Da jeg var barn i 60`erne, var sodavand og slik noget, jeg så frem til i weekenden. 25 cl. sodavand hørte lørdagen til og dengang var det en slikpose ikke en overdimensioneret slikskål.
Jeg har som datter af en slagter altid spist mange proteiner, og det har været med til at bygge min stærke muskulatur op. Jeg har tygget mig igennem mange kilo rødt kød og ufattelig meget kylling. Vælger ligesom i min barndom kød af bedste kvalitet, nu så økologisk om muligt, men de sidste mange år i væsentlig mindre portioner. Min krop har altid kørt optimalt på proteiner, men da min træningsmængde er mindre, er mit indtag af protein blevet tilpasset.
Den og de næste blogs kommer bl.a. til at tager udgangspunkt til dengang, det hele startede, og jeg vil hjælpe dig til at forstå, hvordan din krop reagerer på forskellige fødevarer og fra nu af at VÆLGE RIGTIGT!
På denne måde vil du forstå, hvad jeg mener, når jeg anbefaler dig til ikke at gå i selvsving, hvorfor jeg kæmper for at få dig til at eliminerer junkfood og stærk forarbejdet mad, som ganske enkelt ødelægger og eliminerer cellerne i vores krop. Sidst men ikke mindst forståelsen for, hvorfor vi bliver overvægtige, og hvordan du selv kan tage beslutning om et fra nu af sundere liv.
Hvis vi kigger 5000 eller 10,000 år tilbage, var hver kalorie sin vægt værd i guld. Næringsstoffer betød overlevelse og hver sæson på året var vigtig for opretholdelse af livet. På vores breddegrader har vi muligheden for at få fingrene i alt, hvad øjet begærer, supermarkedets bugnende hylder og vores økonomiske stabilitet har gjort det muligt for os at købe, næsten alt hvad vi ønsker samt har cravings for alle årets måneder.
Nutidens kost er ikke i balance med vores genetiske behov. I stenalderen før landbruget slog igennem, var alle jordens indbyggere jægere og samlere og levede af vilde dyr, fisk og skaldyr, grøntsager, rødder, nødder, frugter og vand. Vores forfædre levede og overlevede på gode proteiner, fiber, sunde fedtstoffer og stor koncentration af de bedste vitaminer og mineraler. Fødevarerne blev fremstillet i de omgivelser, de befandt sig i og det betød at udvalget varierede vidt, ikke kun fra land til land, men også fra årstid til årstid. Der var rigeligt at vælge imellem, og det var langt sundere, end det, vi indtager i dag.
Den basis kost som vi indtager i det 21. århundrede, fandtes ikke dengang – kornprodukter som hvede, rug m.m., ris, forarbejdet fedt og sukker, kartofler, gær, koffein, forarbejdede og syntetisk fremstillede fødevarer og alkohol er alle produkter, som er kommet til siden hen. Vi er altså godt i gang med at spille russisk roulette, og selvom det er gået nogenlunde indtil nu, så ved jeg, at de fleste af os ønsker et fortsat godt helbred samt at holde vores krop stærk mange år endnu.
Så din fremtid ligger i den korrekte sammensatte ernæring. At vælge det der er godt for dig jf. dine allergier og intolerancer, men hvad er så det?
Du kender højst sandsynlig dine allergier, kan du ikke tåle nødder, kan indtagelse blive livstruende, men hvad er forskellen på allergier og intolerancer? Allergi udløser en immunreaktion, selv ved meget små mængder, og kan i visse tilfælde være livstruende. Allergier hører under din læge.
Intolerance kan du derimod gøre noget ved, hvis du kender NETOP dine intolerancer. Det kan være forskellige fødevarer, drikkevarer, tilsatte e-numre m.m., som kan være med til at gøre din hverdag til et helvede – give mave og fordøjelsesproblemer, oppustethed, vand i kroppen, kvalme, udslæt, hoste og luftvejsproblemer, hovedpine, træthed og vægtøgning for bare at nævne nogle af indikationerne på intolerance. Vi får tudet ørerne fulde af superfoods (rige på blandt andet vitaminer & mineraler), men det er ikke alle, som kan tåle gurkemeje, blåbær, chiafrø eller spinat for bare at nævne nogle af dem. Hvad er godt for DIG? Det skal jeg nok forklare mere omkring, men i næste uge komme jeg ind på makronæringsstofferne – kulhydrater, proteiner og fedtstoffer for netop vores alder.
Husk du altid er velkommen til at stille spørgsmål, hvis der er noget, der trænger sig på, og gør alt hvad jeg kan for at besvare bedst muligt.
Yours BB
Comments are closed