Min klients nødråb for lidt over 1 år siden – ”Jeg aner ikke, hvordan jeg skal komme videre, jeg har været lagt ned af stress de sidste par år, gik i overgangsalder for 5 år siden, og føler mig totalt ude af form. Har formået at gå fra 60 kg til 76 kg på under 3 år. Min krop gør ondt især i leddene, jeg er dvask og kan ikke rigtig overskue en trænings- eller kostplan. Jeg er ulykkelig, grådlabil, sover nærmest ikke om natten og bare det at stå op om morgen efter 4 timers søvn, er en pinsel – jeg har brug for en plan til at komme videre?
Jeg har VIRKELIG brug for hjælp”? Dette var Christina som kom ned på vores Retreat på Poros i maj 2023 – og i hendes spørgeskema er ovenstående den korte version af en meget detaljeret beskrivelse og råb om hjælp.
Jeg kendte Christina rigtig godt, hun havde været aktiv på mange af mine hold, da vi boede i DK frem til 2017, og hun er heldigvis i dag tilbage i god form og 12 kg lettere end i maj 2023. Hun er igen på biketimer, reformer og træner selv ”hård” styrketræning 2 gange ugentlig. Jeg har haft fornøjelsen af Christina til Personlig Træning i løbet af vinteren, og nu hvor vi er flyttet tilbage til DK er hun igen på mine undervisningstimer.
I mit virke som personlig og mental træner, er ovenstående udmelding, noget jeg møder i hvert fald i 2 ud af 5 klienter. I takt med at jeg selv er blevet ældre og har passeret de 60. år har jeg også mærket ændringerne på krop og i sind. Jeg ved, hvad den enkelte kvinde/mand står med, og jeg hjælper gerne med en total screening og en virksom plan til at komme videre i den 3. ungdom både stærkere, med mentalt overskud og et smil på læberne.
Det, der kan virke fuldstændigt overskueligt, hvor du sidder og kigger ind i væggen, hvor den ene dag tager den anden, og det bare at stå op om morgenen, er en overvindelse – kan ændres!!!
Hvis du er pårørende – mand, hustru, søn, datter, søster eller bror, så vil du give din højre hånd for din pårørende, men hvordan takler du den håbløse situation?
Skal du sparke eller skal du føre, skal du skubbe eller lede? Der er masser af terapeuter, psykologer, life coaches, personlige trænere og behandlere, som er klar, men hvem er bedst til din pårørende?
Første skridt er at spørge ind, være lydhør – og så stykke en virksom plan sammen med en professionel, som din pårørende kan giver kø på – sagt på en anden måde, siger JA til.
Hvis problemet er stress, så er det ikke en sygdom. Stress er en belastningstilstand – en ubalance, som han/hun er kommet i, men hvis det står på i længere tid, kan det medføre sygdomme. De værste scenarier er blodpropper, hjerte-kar-sygdomme, mens depression er en af de følgesygdomme, der kan komme efter længerevarende stress, ligesom kroniske sygdomme som allergi, astma, psoriasis og diabetes ofte forværres af stress samt manglende appetit eller trøstespisning.
Alle klienter har forskellige scenarier, og alle skal mødes præcis, der hvor de er.
Livskriser er ofte der, hvor jeg bliver kontaktet, og fysisk aktivitet, er hvor den enkelte lettest opnå hurtig succes, og netop de små succesoplevelser er den bedste medicin, når der er tungsind.
”Stress er, hvem du tror, du er – Balance er, den du er”
Kommer du til mig, uden at tro på dig selv, er det en sejr at kunne tage 5 push ups, gå og nyde 5 kilometer uden pause, ligge i planke i 1 min. eller lave squat med 10 kg. på nakken. Det vigtigst for mig i min træner roller, er at få DIG til at forstå og yde det optimale, og det giver så meget fysisk power at KUNNE mere end første gang eller sidste gang, du trænede.
Er det en lykkepose – NEJ. Vi har selvfølgelig brug for psykisk balance i hverdagen, men vi har endnu mere brug for fysisk styrke til at komme ovenpå alle vores bump på vejen, komme videre og for alle er der en start, et delmål og et ønsket mål. Du har brug for de/den bedste til at føre dig ind i denne fysiske og mentale verden, og jeg garanterer dig, at du får 100 % passivitet tilbage. Du kan, når du er fysisk aktiv ”lægge” hjernen på den gode måde, det sker helt automatisk.
De fleste af os, tegner forsikringer på huset, bilen, sommerhuset, sundhedsforsikring m.m. Men HVIS nu den bedste forsikring, er den, der holder dig i live, hvad så? Du bør tage skridtet til at gøre noget ved de dårlige vaner, den manglende vedligeholdelse af dig selv og din fysik, det er altid den bedste livsforsikring.
Vi betaler forsikringer, i håbet om, at vi IKKE får brug for dem. At betale for hjælp til at få dig på rette spor, at få fat i de gode vaner, der gør, at du har et liv med god fysik, god mental tilstand, og hvor DU føler dig godt tilpas, så er det vel, det bedst opnåelige i livet – ikke?
Du KAN gøre noget ved det – du skal BARE gøre det.
Det kan som pårørende være hårdt og forfærdeligt at se, at den, vi elsker, lider. Det kan være svært at få italesat problemstillingen, men det er kærlighed at vise omsorg og interesse. At hjælpe med at få rettet op på ulykken/skaden.
Hvis du er indstillet og åben, så hjælp. Være der, støt og evt. giv plads til de forandringer, der skal til. Giv gaven – der forandrer. Ikke flere køkkenmaskiner, lækre støvler eller nyt smykke. Giv en kærlighedserklæring som f.eks. et træningsmedlemskab, en Personlig træner, en samtale hos en terapeut, massage eller andet. Lige pludselig kan det være for sent, men der er professionel hjælp derude, uden at det behøver at være medicinsk.
Og et lille MEN – ikke give en gave som denne uden samtykke, og hvis personen ikke selv er klar, så er det ikke den bedste sølvbryllupsgave. Men for den, der er klar, kan du redde eller forandre et liv – med kærlighed.
Yours
Bettina
Comments are closed