Det er vigtige ting for mange af os, hvad der kommer til at ske, og hvordan vi kommer til at se ud – ikke kun nu, men de næste 20 -30 år. Nu har jeg jo brugt mange indlæg på at forklare, at det kan blive ganske fantastiske år fysisk og psykisk, men …

Flere kvinder end mænd går op i deres aldrende udseende inklusive undertegnede. Du sympatiserer måske med mig, eller du synes, jeg er for meget. Men helt ærligt, vi går alle mere eller mindre op i at se godt ud, det gælder også for stadig flere mænd.

En rynket 85-årig kan være knivskarp i hjernen, mens ægtefællen, der måske ser 20 år yngre ud, ikke kan huske fra næse til mund. Der er kolossal forskel på, hvor hurtigt, hvorledes og hvordan vi ældes, men du kan selv være 1. eller 2 styrmand på dit skib. 

Så, hvordan kommer du til at se ud? Svaret er ”ganske udmærket”, såfremt du passer på dig selv, dyrker masser af fysisk aktivitet, spiser sundt, ikke ryger, minimerer stress, sol m.v. Du kommer til at holde dig godt, og mange vil bemærke det i årene fremover.

Jeg tror på, at hvis du passer godt på dig selv, kan du minimere 50% af den almindelige ældning, og det, synes jeg, er godt klaret. Det er i orden at ligne en på 60 år, hvis man stadig kan give fysisk baghjul op ad bakkerne. Men, der er stadig de sidste 50% tilbage, og de vil være synlige, med mindre du lægger dig under kniven, og det er helt op til den enkelte.

Vores dyrebare hud

Med alderen ændrer huden sig ved, at der opstår linjer og rynker, huden bliver mere løs og hængende, nogle oplever at få mere tør hud, og andre igen kan opleve at få voksenakne. Kroppen producerer mindre kollagen og fedtlaget i huden reduceres. Huden bliver dermed mindre elastisk, mere løs og hængende. Tidens gang vil langsomt, men sikkert, sætte sit præg på vores hud på det meste af kroppen – men de fleste ser det først i ansigtet og på hænderne. I hvilket omfang og med hvilken hastighed, er individuelt. Men én ting er sikkert: vores gener spiller en stor rolle i ældningsprocessen. Naturens gang er ikke til at stoppe – heller ikke med diverse cremer. Med årene vil huden blive slappere, og dens bindevæv mister sin elasticitet, og rynkerne vil for alvor gøre deres indtog. Rygning, for meget alkohol og solbadning er alle faktorer, som har negativ indvirkning på huden. Så nogle rynker opstår af naturlige årsager, andre kan du gøre meget for at undgå. Jeg lærte desværre dette alt for sent.

Desværre kan fysisk aktivitet ikke forhindre vores hud i at tørre ud eller rynke. Disse forandringer er biologiske og lige meget, hvor meget vi kæmper, vil vi ikke være bløde og glatte som babynumser, når vi er i 50`erne & 60`er. 

Når huden mister sin elasticitet, bliver der stille og roligt mere af den, derudover gør svækkede blodkar huden mere skrøbelig, og du får lettere blå mærker og karsprængninger. Huden får brug for mere fugt og beskyttelse mod solen. Læs blot videre også I MÆND; I er ikke anderledes stillet end kvinder. Jeres celler fornyer sig også langsommere, og jo ældre I bliver, skal ansigt og krop tilføres fugt på den ene eller anden måde.   

Spis hudvenlig mad

Det er vigtigt at tilføre kroppen tilstrækkeligt med fedtstoffer, fisk, frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter, da disse fødevarer indeholder sunde og naturlige stoffer, som får os til at se og føle os yngre mange år frem. Bl.a. folinsyre som tilhører gruppen af B-vitamin er allerede nu et sandt mirakelmiddel i kampen mod hudældning. Folinsyre finder du i spinat, grønne grøntsager, tomater, kartofler forskellige typer kål, frugt, brød og andre kornprodukter, mælk og ost. 

Også stoffer som aminosyre, sekundære plantestoffer som fenoler, flavoider og karotenoider samt forskellige olier og sporstoffer menes at være foryngende.

Vores forfædre tog sig ikke af et vejrbidt udseende med masser af rynker, men i dag er situationen anderledes. Miljøet, madvarerne, luften og vores vand har ændret sig, og det er især vores ansigtshud, der har svært ved at klare strabadserne. Forskere og hudlæger er enige om, at huden har brug for ekstra fugt udefra samt indefra for at kompensere for den aftagende fugtproduktion fra midten af 30erne. Så både mænd og kvinder: spis jer til fugt og invester i en god fugtcreme – gerne økologisk, som ikke alene tilfører huden fugt, men også hjælper med at binde og bevare dens egen fugt.

Vind kampen på 4 omgange

  1. Forebyg: sund kost, fysisk aktivitet samt beskyt og tilfør fugt
  2. Aktiver: fjern døde hudceller og bakterier
  3. Reparer: spis sundt, motioner og giv din hud næring
  4. Ret op: spørg klinikker og plastikkirurger til råds – men kun hvis du ønsker dette…

Der er flere ting, vi har mulighed for at gøre noget ved takket være ny teknologi. Hvis du døjer med tiltagende leverpletter eller fregner i ansigtet eller andre steder på kroppen f.eks. hænderne og ansigtet, så kan de fjernes permanent f.eks. med laser. Mange får foretaget en sådan behandling, at disse pigmenteringer får huden til at se ældre ud. Jeg skal ikke benægte, at jeg sagtens kunne finde på at gøre det samme, og jeg overvejer at få fjernet en del i vinteren, hvor jeg er fri for sollys.

Har du karsprængninger, er det let men ikke smertefrit at få dem fjernet, og det er egentlig en ganske god ide, da det også mindsker risikoen for hudkræft. 

Og så kan du bruge solbeskyttelse! Jeg er en dem, der først fik øjnene op for vigtigheden af solcreme alt for sent, så jeg har måtte betale for mine ungdomsulykker. Jeg bevæger mig aldrig udenfor uden creme med solbeskyttelse. Den er i min almindelige ansigtscreme, og nyder jeg solen sydpå, er det med faktor 30 på huden.

Vi og vores forældre har været de største soldyrkere i århundreder – vi er generationen med sololie med faktor 2, aftryk i sandet efter 7 timer på langs og ”Dannebrog” på kroppen efter 8 solrige dage ved middelhavet. Hvad tænkte vi på dengang? Eller tænkte vi overhovedet?

Jeg skal stadig være efter min mand, for det er åbenbart ikke særlig mandigt at smøre sig ind i creme, eller er det noget, jeg har misforstået?

Det var så den ene vigtige ting for at bevare en smuk og elastisk hud, den anden er: sluk cigaretten. Hvis du virkelig vil gøre noget fantastisk for din hud – så hold for guds skyld op med at ryge! En ting er, at rygning er den vigtigste årsag til mange former for kræft, men hvad med din hud? Kig dig omkring på kontoret, i bussen, til festen og jeg vil vædde på, at du kan finde 9 ud af 10 rygere udelukkende på grund af deres hud. Rygning er ganske forfærdelig for huden, rynkerne lever af det og bliver dybere og dybere. For slet ikke at tale om funktionsdygtigheden af hjerte, lunger og lever. Derfor: STOP rygning i al fremtid!

Jeg er ked af at måtte sige det, men den smukke og varme sol kommer ind som den næst vigtigste årsag – efter de lange hvide …

Jeg har allerede gjort meget ud af fysisk aktivitet, kost og hvordan du kontrollerer stress, så det vil jeg ikke komme ind på igen, men disse ting er også fantastisk vigtige for huden og dens udseende.

Er plastikkirurgi en (let) løsning?

Det er blevet helt i orden at tale om plastikkirurgi, flere vælger kniven, og nu er det ikke længere kun kvinder, der lægger sig på briksen.

Nogle kalder det forfængelighed, men hvis nu jeg på 60 år bliver gladere og mere udadvendt af at fjernet blodsprængninger på mine ben, ordnet mine bryster, eller få en ansigtsløftning så har jeg tænkt mig at gøre det! Egentlig ikke den store forskel i at få lavet lyse striber i håret eller et løft over øjnene? Tunge og hængende øjenlåg kan i nogle tilfælde lægge 10 år til ens alder, og så kan man være i nok så fysisk god form og spise lige efter bogen, men man vil altid se træt og trist ud.

Med plastikkirurgi er det muligt at få rettet op på det, man altid har været irriteret og ked af. Det kan være skader efter overdreven solbadning, korrektion af grimme operationsar, løft efter et stort vægttab eller mange børnefødsler. Selvom du kan føle sig ung og energisk indvendig, er det ikke altid, at spejlbilledet viser det samme. Det er en årsag til, at mange kvinder og mænd får foretaget en ansigtsoperation eller en anden operation med det formål at få deres ydre til bedre at afspejle deres indre. Ansigtsløft, pandeløft og ansigtsimplantater er nogle af mulighederne i dag. Også hudslibning, ætsning samt injektionsbehandlinger mod rynker er populære.

En kosmetisk operation kan forbedre dit udseende og din selvtillid, men den vil ikke nødvendigvis få dit udseende til at matche dit ideal, eller få dig til at se 20 år yngre ud.

Jeg kender mange dygtige kirurger, som giver en ærlig vurdering af ”problemet”, og af hvad de kan rette op på. Men der er begrænsninger. Ingen kirurg kan give dig fuldkommenhed, og der er ingen garanti for, at resultatet bliver præcis, som du havde forestillet dig det.

Derfor gælder det om at have realistiske forventninger. En behandling kan lave om på din krop eller dit ansigt, men den kan ikke lave om på dit liv. Før du beslutter dig for kirurgi eller anden behandling, er det vigtigt, at du omhyggeligt gennemtænker dine forventninger og diskuterer dem med din kirurg, fordi ingen operation er risikofri. Heldigvis er komplikationer meget sjældne, så længe du er i hænderne på en dygtig og erfaren kirurg. En dansk kirurg skal og vil foretage forundersøgelser, hvor han/hun vil sikre sig, at du både fysisk og psykisk er i stand til at gennemgå en operation. Plastikkirurgi er ikke gratis, men på nettet kan du i ro og mag surfe rundt og læse om de enkelte klinikker, behandlinger, priser m.v. Jeg vil virkelig anbefale dig at bruge nogle timer på dette, inden du griber telefonen. Check trustpilot, tal med bekendte eller brug diverse søgesider på plastikkirurgi m.m. 

Smuk på sin helt egen måde 

Det, du skal huske på, er at en sund, sporty og velfungerende person i sin bedste alder er smuk på sin egen måde. Du må ikke gå og drømme om at blive eller se ud som i dine ungdomsår, for det er ganske enkelt umuligt. Hvis du sætter dit indre ur til at være 25 år, knækker filmen for dig, uanset hvad din personlige træner eller plastikkirurg fortæller dig.

Det bedste, du kan gøre, er at acceptere, hvor du er lige nu, have visioner om at gøre det bedste for din krop og vise dine omgivelser, at du gør en forskel ved at passe godt på dig selv. Du har allerede mere end et halvt liv bag dig, du har arbejdet, brugt din krop, kæmpet med problemer, fejret sejre, haft skuffelser og nederlag, men du har masser af fantastisk erfaring. Det bærer du præg af, og det er det, der gør netop dig speciel og fantastisk.

Da jeg 19 år gammel trådte ind af døren til fitnesscentrets aerobiclokale i Mission Viejo syd for Los Angeles, anede jeg ikke, at det øjeblik skulle komme til at præge så meget af mit liv siden hen. At jeg skulle blive så bidt af fitnessbranchen og blive en af dem, som introducerede aerobic i Danmark i starten af 1980’erne, det lå slet ikke i kortene.

Nu 40 år efter er jeg lykkelig for, at jeg blev guidet den vej. Jeg har haft de bedste og de dårligste oplevelser, jeg er blevet skuffet, men har også jublet, jeg har tabt, men også vundet, og min person, mit ansigt og krop bærer præg af alle mine erfaringer.

Jeg er blevet ældre, men jeg er stolt af at kunne sætte et godt eksempel for min generation, for så længe jeg føler mig energisk, stærk og positiv, så har jeg ikke tænkt mig at bekymre mig over, at der står 1963 på min fødselsattest.

Categories:

Tags:

Comments are closed