Træningsformen stammer oprindeligt fra fysioterapien og bygger på filosofien om, at den menneskelige krop er skabt til at bevæge sig. Derfor går funktionel træning ud på at forbedre naturlige bevægemønstre, bevægelser som du allerede udfører eller kan få brug for i dit daglige liv – som at gå, løfte, balancere, stå på et ben, bøje, bukke eller hoppe. Træning kan foretages i fitnesscenter, derhjemme eller udendørs og arbejder ud fra klassiske dagligdags bevægelser tilsat vægte, kabler, elastikker, TRX, håndvægte, vægtstænger, bolde m.m.

Mens fitnesstræning i maskiner oftest er målrettet en bestemt muskelgruppe (og intet dårligt ved dette), er de funktionelle øvelser mere komplekse og kombinerer bl.a. styrke, hastighed eller power med f.eks. balance, smidighed eller reaktionsevne i samme øvelse. Desuden lægges der også meget vægt på en holistisk tilgang, hvor kost, psyke og restitution også spiller en vigtig rolle, ligesom det er vigtigt, at træningen er udfordrende og afvekslende.

Velfungerende og stærk

Målet er at gøre hele din krop endnu mere velfungerende og stærk, samtidig med, at du træner din evne til at løfte ”tunge” ting, flytte din egen krop, bruge din egen kropsvægt i forskellige planer, gå/løbe fra eller til noget, eller balancere med en belastning. Rent fysisk betyder det, at du opnår en mere helstøbt toning af kroppen, og mere overordnet mener jeg, at funktionel træning ruster dig til at kunne håndtere livets udfordringer bedre – primært de daglige udfordringer men også de værst tænkelige.

Hvordan kommer du i gang?


Du kan lunte/løbe en tur i parken/skoven og bruge de ting, du møder på din vej – bænke, borde, store sten, en legeplads – til at få trænet både styrke, eksplosivitet, spændstighed og udholdenhed, eller lave mange af øvelserne derhjemme. Du kan også booke et forløb hos en personlig træner eller melde dig til et hold. Crossfit er et af eksemplerne på funktionel træning, det er blevet meget populært de sidste 20 år, men dette anbefaler jeg IKKE hvis du er + 55 år. For at give dig et eksempel, kunne en Crossfit øvelse gå ud på at vælte et traktordæk rundt 10-20 gange. Du træner en masse muskler og bevægelser på samme tid, men Crossfit er absolut ikke for deltager med skader, slitage, forhøjet blodtryk eller livsstilssygdomme. 

Hvem kan gøre brug af funktionel træning

Træningsfilosofien, træningsprogrammerne og øvelserne kan med stor fordel benyttes af begge køn, og træningsformen er oplagt til alle de kvinder og mænd, der ønsker at udfordre sig selv. Dog er det vigtigt at have en fysioterapeut, en instruktør eller personlig træner, der forstår dine udfordringer, så du starter på det rigtige niveau, og få øvelserne ind under huden, før du øger intensiteten eller volumen på egen hånd.

Dit mål

Du har selvfølgelig et mål med din træning, det kan være genoptræning efter knæ eller hofteoperation, at komme af med 20 kg., få styr på overgangsalder, genoptræne efter en blodprop eller efter et kræftforløb. Derfor er det vigtigt, at du vælger funktionelle øvelser, som gør noget GODT for dig. Er du usikker så book en professionel – vi er mange derude, der har kompetencer i netop dine problemstillinger, og kan holde dig i hånden mod målet.

Eva Steensig – min klient igennem 12 år – billede taget efter træning den 27/12-2023

Du kan booke Michael eller undertegnede til programplanlægning – personlig træning a` 1 time eller et booster forløb på 10 gange. Kontakt Michael på 31342011 eller Bettina på 40521604 eller læs mere på www.fitnessconsulting.dk. Vi er i Danmark frem til den 11. marts 2024.

Lad dette nytårsønske bliver en fuldtræffer.

Godt nytår til dig og dine.

YOURS

BB

Categories:

Tags:

Comments are closed