Er jeg for ”gammel” til at styrketræne – NEJ! Jeg punker alle mine klienter, kunder, selv familien over 80 år samt deltagere på min holdundervisning. I SKAL STYRKETRÆNE MED TUNGERE VÆGTE!
Jamen – ”vi er jo i +55`erne, og hvad skal det kunne udrette for os”? Nogle træner for at opbygge muskler eller forbrænde kalorier, mens andre træner for at vedligeholde kroppens funktioner og bevare deres styrke så langt frem i livet som overhovedet muligt.
Styrketræning vokser i popularitet især hos den ældre generation – der opstår en fantastisk forbindelse mellem sind og muskler, når vi løfter vægte, og vi mærker at for hver ekstra belastning og gentagelse, at kroppen bliver stærkere, mere modstandsdygtige og vi føler os lykkeligere. Selvom fokus i stigende grad er flyttet fra “at se godt ud” til at “have det godt”, så fylder drømmen om et længere og sundere liv stadig mere.
Hvis du ikke rykker på styrketræning, så bliver du med alderen svag/svagere, du falder sammen i ryggen, går dårligere, du må konstant spørge om hjælp, du bliver usikker på balancen, gigtplaget, er afhængig af andre for bare at flytte en papkasse på 10 kg ned fra øverste hylde. Din koordinering bliver dårligere, du kan ikke længere rejse på fly med 20 kg. bagage, som du selv skal løfte/bære – du er kort sagt smidt tilbage til start. Det er helt ok, hvis du vil lade andre tage over. Men vil du virkelig det?
Styrketræning + 55 år – måske er du ældre eller nærmer dig, og du er endnu ikke kommet i gang med styrketræning, så kan det umiddelbart virker som om det hele er lidt op af bakke. For muligheden for at opbygge muskelmasse er desværre størst når du er ung, og falder, efterhånden som du bliver ældre. Men når det er sagt, så er det stadigvæk muligt at opbygge muskelmasse, hvis du er ældre, og der er rigtigt mange fordele ved at gøre det.
Så kom i gang NU – ingen i en alder af +55 er uden skader eller livsstilssygdomme. Vi lander alle et eller andet sted udenfor skiven. Om det er ny hofter, ½ nyt knæ, en blodprop, forhøjet blodtryk, overvægt, diabetes, knogleskørhed, behandling før/efter kræft – sorry der er noget til os alle. Jeg er også i en alder af 61 år udfordret efter en del knæoperationer, men træner hver dag, så godt jeg kan. Jeg har bidt tænderne sammen og ædt mig igennem styrketræning og min. 12.000 skridt dagligt i umenneskelig mange år. Og jeg træner ikke ”altid” med armene over hovedet – det er et NEED TO.
Styrketræning kan udføres med håndvægte, kabeltræk, vægtstænger, i maskiner, kettlebell, egen kropsvægt, på bold, i TRX , på Reformer og lignende. Men det skal være tung træning. At stå med 2 kg håndvægte i hænderne og tage 30 gentagelser er ikke styrketræning, det er udholdenhedstræning. Nyeste forskning på muskulær træning, for os der er blevet ældre viser, at det der er vigtigst er muskelopbygning. Vores skelet mister styrke over årerne, så derfor er stærke muskler vigtige som modvirkning til afkalkningen. Tungere vægte er vejen til succes, og vejen til et liv der bliver med færre komplikationer. Så for dig og din bedre halvdel, vær på forkant – gør noget for at blive stærkere, mere udholdende, træn din mobilitet og balance.
Kom i gang inden det er for sent – du kan stadig nå at blive den bedste udgave af dig selv ikke kun i dag men også de næste mange år! Der ligger helt sikkert et træningscenter eller en forening lige rundt hjørnet fra dig – de vil rigtig gerne hjælpe dig på rette spor. Vær ikke nervøs – det er ikke ”farligt” at styrketræne, du skal bare have den rette vejledning, og der skal tages højde for dine skavanker.
Jeg har lovet mig selv, at den dag hvor jeg har brug for andre til at få mig ud af sengen, rulle mig rundt i en kørestol, blive lagt i seng kl. 19.30 eller får tilbudt 1 bad om ugen, så bliver det nej tak fra mig. Jeg kæmper så længe jeg KAN.
Yours
BB
1. Forbedret Muskelstyrke
Styrketræning hjælper med at opbygge og vedligeholde muskelmasse, som naturligt falder med alderen. Stærke muskler er essentielle for at udføre dagligdags aktiviteter som at løfte, bære, gå op ad trapper og bevæge sig rundt i hjemmet.
2. Bedre Balance og Koordination
Regelmæssig styrketræning kan forbedre balance og koordination, hvilket reducerer risikoen for fald. Fald er en af de største risici for ældre, og styrketræning kan hjælpe med at styrke de muskler, der understøtter stabilitet.
3. Øget Knoresundhed
Styrketræning er ikke kun godt for musklerne, men også for knoglerne. Det kan hjælpe med at forhindre eller bremse knogleskørhed ved at styrke knoglerne og øge knogletætheden gennem vægtbærende øvelser.
4. Forbedret Mental Sundhed
Motion, herunder styrketræning, er kendt for at reducere symptomer på angst og depression. Det kan også forbedre humøret og øge selvværdet. At se resultaterne af ens træning kan have en positiv indvirkning på det mentale velvære.
5. Bedre Livskvalitet
At kunne udføre dagligdags opgaver uden besvær, have mere energi og føle sig stærkere bidrager til en bedre livskvalitet. Styrketræning kan hjælpe med at forlænge uafhængighed og give en følelse af kontrol over ens liv.
6. Sundere Hjerte-kar-system
Regelmæssig fysisk aktivitet, herunder styrketræning, kan forbedre hjerte-kar-sundheden. Det kan hjælpe med at regulere blodtryk, kolesterolniveauer og reducere risikoen for hjertesygdomme.
7. Social Interaktion
Deltagelse i styrketræningsklasser eller grupper kan også tilbyde social interaktion, hvilket er vigtigt for mental sundhed og trivsel. At træne med andre skaber et fællesskab og støtte, som kan motivere en til at fortsætte.
8. Tilpasning til Individuelle Behov
Styrketræning kan tilpasses individuelle behov og fysiske begrænsninger. Uanset om det er med lette håndvægte, elastikker eller maskiner, kan der findes en træningsform, der passer til alle.
Start i Dag
Uanset din nuværende fysiske tilstand er det aldrig for sent at begynde at styrketræne. Det er vigtigt at konsultere en træner eller sundhedspersonale for at udvikle en skræddersyet træningsplan, der tager højde for eventuelle skader eller helbredsproblemer. Så kom i gang med at styrketræne og oplev fordele, der kan forbedre dit liv i mange år fremover!
Comments are closed